A vastagbélrák örökletes formái és a genetikai szűrés | paperweb.hu

Genetikai vastagbélrák

genetikai vastagbélrák

Életmentő lehet a genetikai teszt az örökletes vastagbélrákban szenvedőknél Szerző: MTI Az örökletes vastagbélrák-szindrómában Lynch-szindrómában szenvedő fiatalabb pácienseknél célszerű genetikai vizsgálatokkal kideríteni a társult daganatokra való hajlamot - hangsúlyozzák az Exeteri Egyetem és a Cardiffi Egyetem kutatói, akik a Health Technology Assessment kiadványban ismertetik vizsgálati eredményeiket.

A Lynch-szindróma néven ismert betegség által érintett családokban halmozottan fordulnak elő kolorektális daganatok vastag- és végbélbélrákemellett gyakori a gyomorráka nőknél a méhtest- és a petefészek-tumorok.

genetikai vastagbélrák

Az ok valamely DNS-hibajavító gén mutációjában keresendő. Az 50 évnél fiatalabb vastagbélrákos betegek esetében minden tizenkettedik páciens szenved Lynch-szindrómában.

Tények a vastag- és végbélrákról | paperweb.hu

Megelőzés hiányában a mutáns gének hordozóinak harmadánál 70 éves korukra kifejlődhet a betegség - olvasható a BBC hírei között. Hirdetés Célszerű szűrni a Lynch-szindrómában szenvedők családtagjait is Némely brit kórházban már bevezették a Lynch-szindrómában szenvedők genetikai tesztelését.

genetikai vastagbélrák

A vizsgálat azonban, mint az Exeteri Egyetem és a Cardiffi Egyetem kutatói hangsúlyozzák, nem terjedt el általánosan a szigetországban, holott Európa több országában az eljárás szerepel az általánosan elfogadott ellátási protokollban. Célszerű szűrni a Lynch-szindrómában bőrrák a szoláriumból genetikai vastagbélrák is, akiknek akár 50 százaléka is hordozhatja a hibás gént.

genetikai vastagbélrák

Deborah Alsina, a kolorektális daganatos betegeket genetikai vastagbélrák brit jótékonysági szervezet, a Bowel Cancer UK vezető tisztségviselője emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Királyságban évente ötvenévesnél fiatalabb beteg hal meg vastag- és végbélrákban.