Még arról is hazudunk, hogy mennyit hazudunk | paperweb.hu

Hazugság hazugság, Linguee Apps

Még arról is hazudunk, hogy mennyit hazudunk Számos kutatás foglalkozott már a jelenséggel, és ha a számok nem hazudnak, akkor bizony naponta nagyon sokszor hagyja el hazugság a szánkat. Robert Feldman egyik kutatásának eredménye szerint a férfiak napontaa nők alkalommal állítanak valamilyen módon mást, mint a valóság, vagy amit igazából gondolnak egy bizonyos helyzetről vagy a másikról. Feldman szerint a hazugság a társadalom működését elősegítő kenőanyag, az olaj amellyel simábban forognak a fogaskerekek, és azt is állítja, hogy egy átlagos, tízperces beszélgetés alatt két-három hazug állítás is elhangzik. Hazugság hazugság ez, ugyanis ezek szerint a hazugság annak ellenére, hogy mindenki tudja, mekkora károkat tud okozni szinte egyféle társadalmi normaként működik, amely megkönnyíti a más emberekhez való kapcsolódásunkat, ahogy a szaknyelv mondja: hazudni szociálisan adaptív.

Cikkünkben összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb és legvitatottabb hazugságok a füllentésről, lódításról, kiszínezésről és torzításról, azaz magáról a hazugságról. Ahogyan írtunk már arrólhogy valójában milyen bonyolult felismerni azt, ha valaki hazudik, ugyanúgy igaz az, hogy magát a hazugság kategóriáját is nehezen lehet világosan és egyértelműen körülhatárolni. Egyes hazugságok nagyobbnak, míg a többi kisebbnek tűnik; néhány teljesen valótlan állításokat tartalmaz, míg mások csak pár részletet ferdítenek el vagy hagynak ki.

Vannak hazugságok, melyek egyértelműen azok, azonban vannak olyanok is, amelyekről nehezen lehet eldönteni. Bizonyos hazugságok önzőek, míg néhány valaki mást próbál védeni.

magyar-angol fordítás erre a szóra: hazugság

Értékelése és megítélése több tényezőtől is függ, erősen befolyásolják a körülmények: ki, kinek, mikor, mennyit, mekkorát hazudunk, de leginkább — mi volt vele a célunk? Őszintén a hazugságról Tovább bonyolítja az objektív szemléletet az, hogy amit igazságnak gondolunk, az lehet, hogy csak a mi igazságunk, de nem az abszolút igazság- azaz a maga módján mindenkinek igaza lehet, miközben hazugság hazugság sincs.

Azt, ahogyan a világot látjuk, megéljük, és ahogyan visszaemlékszünk a velünk történt eseményekre, nagyban befolyásolja észlelésünk, az ingerek és információk feldolgozásának módja és torzításai, valamint az addig elsajátított, egyéni mintázatainkon alapuló értelmezésünk. Éppen ezért adódhatnak eltérések például egy autóbaleset elbeszélése során, ahol bár a szemtanúk meg vannak győződve arról, hogy tényleg a valóságot mondják, furcsa módon mégis különböznek a beszámolók és a részletek.

  • Az igazság néha fáj?! - 5+1 hazugság a hazugságról
  • Hazugság | The Art Of Living Malta

Ezen kívül a hazugsághoz alapvetően erős morális értékítélet tapad: már gyermekként megtanuljuk, hogy hazudni rossz, hazudni bűn, a hazug ember manipulatív, gyenge jellemű, önző és érzéketlen. Mivel alapvető igényünk az, hogy önértékelésünket optimális, lehetőleg minél pozitívabb szinten tartsuk, hazugság hazugság azt hazudni magunknak, hogy mi személy szerint nem szoktunk hazudni, hiszen saját hazugságaink beismerésével romba dőlne az önmagunkról alkotott kép.

Éppen ezért gyártunk előszeretettel hazugságokat a hazugságról, melyek egyszerre szolgálhatnak fegyverként és pajzsként: magunkat védhetjük, miközben másokat támadhatunk vele. Nézzük hát, melyek a legelterjedtebb és legérdekesebb hazugságaink a hazugságról! A hazug emberek csak saját magukkal törődnek, másokkal nem Joggal feltételezhetjük, hogy azok, akik gyakran ferdítik, színezik vagy hallgatják el az igazságot, csakis saját érdekeiket veszik figyelembe, könnyen csapnak be, vernek át és aláznak meg másokat, az érzéseikkel mit sem törődve.

Ugyan a hazugok egy csoportjára, leginkább a pszichopatákra valóban jellemző lehet ez a leírás, nem fedi a teljes valóságot.

Még arról is hazudunk, hogy mennyit hazudunk

Bella DePaulo, a Kaliforniai Egyetem pszichológusa egyik kutatásában arra a kérdésre kereste a választ, hogy mely személyiségjegyek a legjellemzőbbek a sokat hazudó egyénekre. A feltételezéseknek megfelelően az egyik vezető tulajdonság a manipulációra való hajlam lett, a további eredmények azonban ennél árnyaltabbá teszik a helyzetet. Gondolhatnánk, hogy aki manipulatív, az leginkább csak saját magával foglalkozik — az eredmények alapján azonban azok a személyek is hajlamosak a hazudozásra, akik túlságosan törődnek másokkal, pontosabban a véleményükkel.

Az adatok elemzése során nem pusztán azt vették figyelembe, hogy ki hazudik gyakrabban, hanem a szociális interakciók gyakoriságához viszonyítva vizsgálták a hazudásra való hajlamot.

Idézetek a hazugságról

Igaz ugyan, hogy a gyakoribb kontaktusok miatt az extravertált személyeknek több lehetősége van hazudni, mint egy introvertáltnak — az önbeszámolók alapján azonban az extravertált személyek az introvertáltakhoz képest gyakrabban is élnek ezzel a lehetőséggel. Ezeket a fordulatok az extravertáltak szinte zsigerből, önkéntelenül alkalmazzák a könnyebb kapcsolódás érdekében, gyakran nem is tudatosítva, hogy éppen hazudnak.

hazugság hazugság

A férfiak többet hazudnak, mint a nők DePaulo ugyanezen kutatásában arra is kíváncsi volt, hogy vajon a férfiak hazugság hazugság a nők hazudnak-e többet. Az adatok elemzése alapján arra a következtetésre jutott, hogy a két nem hazudozásra való hajlama — a közhiedelemmel ellentétben — nem mutat lényeges eltérést. Ezzel szemben érdekes különbséget fedezett fel a két nem hazugsági profilja között.

Ezzel szemben a férfiak hazugságai önmaguk, pontosabban presztízsük védelmére irányulnak: megpróbálják jobb színben feltüntetni magukat, tévedéseiket, hibáikat letagadni vagy csökkenteni a jelentőségüket, megóvni magukat a negatív megítéléstől és a szubjektív megsemmisüléstől.

Az igazság néha fáj?! – 5+1 hazugság a hazugságról

Ezek alapján tehát nem jelenthető ki, hogy a férfiak vagy a nők hazudnak többet, a különbség inkább az okokban és a szándékban rejlik. A kegyes hazugságok ártalmatlanok A fentebb említett, a szakirodalomban fehérnek, a közbeszédben inkább kegyesnek nevezett hazugságokra általánosságban úgy gondolunk, mint olykor szükséges rosszra, mellyel valójában jót cselekszünk, hiszen a másik felet próbáljuk óvni, hazugság hazugság igyekszünk kedveskedni és kedvezni — tehát érte hazudunk, és nem ellene.

Suzanne Degges-White, az Illinois-i Egyetem professzora szerint azonban érdemes végiggondolnunk, hogy az önzetlennek tűnő hazugságok esetében hazugság hazugság szerepe lehet az önvédelemnek — elképzelhető, hogy őszinte véleményünk felvállalásának elmulasztásával inkább csak egy konfliktust próbálunk kikerülni, vagy talán nem tudunk mit kezdeni a másik fél esetleges dühével, sértődöttségével, ránk irányuló negatív érzelmeivel.

hazugság hazugság

Lehetséges, hogy rövid távon kedvező hatásúak a fehér hazugságok, hiszen elkerülhetjük velük az átmeneti kellemetlenségeket, hosszú távon azonban romboló hatással vannak nemcsak saját énképünkre, hanem a másik fél személyiségére is. Hiába próbáljuk azt tudatosítani magunkban, hogy a másik érdekében füllentettünk, akkor is rosszul érezhetjük magunkat, hiszen nem éljük meg magunkat hiteles, önazonos személynek.

A látszat ellenére a másik félnek sem segítenek az apró hazugságok, hiszen megfoszthatjuk őt az építő jellegű kritikától és a fejlődéstől azzal, ha például mosolyogva megveregetjük a vállát remek munkájáért ahelyett, hogy egyszerűen, jó szándékkal és őszintén rámutatnánk arra, hogy melyek azok a kisebb-nagyobb hibák, melyekre odafigyelve hazugság hazugság még jobb munkát végezhetne.

hazugság hazugság

A füllentés és a hallgatás nem igazi hazugság Biztos ismerünk legalább egy olyan embert, aki szereti színes történeteivel szórakoztatni hazugság hazugság hallgatóságát; olyannyira, hogy akár több alkalommal is elmeséli ugyanazt, és mintha egyre inkább eltúlozná a részleteket és kiszínezné a vele történt eseményeket… Halvány és elnéző mosollyal hallgathatjuk, elvégre a szórakoztatás a célja, azonban ha szigorúan vesszük a szabályt, hogy a hazugság az igazság torzítása, akkor bizony ismerősünk is hazudik.

Emögött pedig húzódhat az a félelem is, hogy önmagában nem elég érdekes és izgalmas személyiség, csak a felturbózott történetek által vívhat ki figyelmet és elismerést.

Még arról is hazudunk, hogy mennyit hazudunk | paperweb.hu

Lisa Firestone klinikai szakpszichológus egyenesen azt állítjaha a teljes történetnek vagy eseménynek csak a számunkra vállalhatónak tartott részeit emeljük ki, a többit pedig elhallgatjuk, akkor valójában egy alternatív valóságot hozunk létre. Ezzel azonban kihagyhatunk olyan mozzanatokat és szempontokat, melyek a minket hallgatót segítenék a valódi megértésben, valamint saját szándékaink szerint befolyásoljuk reakcióját.

  • hazugság - English translation – Linguee
  • HAZUGSÁG-angol fordítápaperweb.hu szótár

Például ha megerősítésre és vigasztalásra várva elmeséljük, hogy párunk ismét bántó kritikával illetett minket, akkor ezáltal őt állítjuk be zsémbes és kiállhatatlan alaknak, magunkat pedig áldozatnak. Azt csak mi tudhatjuk, hogy nem egy semmiből jövő beszólást kaptunk, hanem előzőleg küldtünk neki egy csipkelődő, nem túl kedves hangvételű üzenetet, amellyel valószínűleg megbántottuk őt, így már ingerülten, támadásra készen érkezett haza.

Minél jobban szeretsz valakit, annál őszintébb vagy vele Jeremy Sherman biofilozófus és társadalomkutató elképzelése szerint ez nem feltétlenül igaz.

hazugság – Magyar Katolikus Lexikon

Elmélete szerint minél közelebb áll egymáshoz két ember, annál nagyobb kockázatot vállal valaki a hazugsággal és az őszinteséggel egyaránt: minél szorosabb a kapcsolat, annál kevésbé, és annál inkább vagyunk motiváltak hazudni.

Kinek fejezed ki jobban a haragodat: annak, akit soha az életben nem látsz többet, vagy annak a személynek, akivel megosztod a mindennapjaidat?

Sherman szerint utóbbi esetben nagyobb árat fizethetünk őszinte reakciónkért: a konfliktus tisztázása után is tüskék maradhatnak a másik félben, a jövőben eszközként használhatja fel egy vita során, vagy eltávolodhat, elutasíthat minket, még ha csak átmenetileg is.

Top 5 Férfi Hazugság

Persze fontos megemlíteni, hogy sok múlik a kapcsolat minőségén, a felek személyiségén és érzelmi érettségén, azonban érdemes feltenni magunknak a kérdést: miért történhet, hogy párunkkal vagy a legjobb barátunkkal beszélgetve inkább nem mondunk ki valamit, ami már szinte a nyelvünk hegyén van, azaz mennyire vagyunk valóban őszinték kapcsolatainkban.

Inkább úgy fogalmaznánk: az igazság bizony tényleg nagyon fájhat, ugyanakkor meg is könnyebbülhetünk általa. Hogy egy könnyedebb példát hozzunk: hazudhatjuk azt magunknak, hogy a napi egy tábla csokoládé ellenére vékonyak maradhatunk, azonban nem sokáig tudjuk ezzel áltatni magunkat, látva a tükörben az édesség hatását alakunkon.

Választás elé állíthatjuk magunkat, dönthetünk arról, antibiotikumok a giardiasis ellen hazugság hazugság fontosabb számunkra, és áldozatokat hozva elkötelezhetjük magunkat a számunkra értékesebb cél mellett, melyet így el is érhetünk — az önáltatás helyett. Néha úgy is érezhetjük, egyenesen belepusztulunk az igazságba, de elérkezhet egy olyan pont, amikor már nem tudunk előle tovább menekülni.

Idézetek a hazugságról

A valósággal való szembesülés után hazugság hazugság egy darabig, amíg újra biztos talajon érezzük magunkat, de ezalatt az hazugság hazugság alatt fel is szabadulhatunk a folyamatos bűntudat és önbecsapás súlyos béklyói alól.

Az igazság, ahogy tönkretehet, ugyanúgy meg is erősíthet.

A hazug tehát igazat is mondhat, ti. A képmutató is, más érzelmeket mutatván, mint amelyeket tényleg érez, hazudik. Aki másban szándékosan, ha nem is határozott szavak segítségével, de jellel, kétértelműséggel, tartózkodással stb. A hazugság fogalmának ilyetén meghatározásától különbözik a hazugság erkölcsi megítélése. Nem minden hazugság egyféle erkölcsi megítélés alá esik.

Saját fejlesztésű önismereti programunk keretében további exkluzív tartalmainkhoz is hozzáférhetsz. Videók, filmek, önismereti gyakorlatok szívvel-lélekkel neked. Szerző Brunner Zsanett Anna Pszichológus és elfeledett esztéta, aki nehezen ír magáról tőmondatokban. Amiben mindig is biztos volt, hogy szeretne írni, és az emberi lélek finom rezdüléseit felfedezni. Számára az a minden, ha gyöngyöt dobálhat és a semminek örülhet.

Folyton zsonglőrködik az idővel és a nagy kérdésekkel, de nem adja fel.

  1. hazugság | A magyar nyelv értelmező szótára | Kézikönyvtár
  2. Karakter rák jele

Hiába tagadja, örök idealista marad. Meg a nagyon rossz vicceket is szereti.

További cikkei Tetszett a cikk? Ha igen, iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre, hogy a legfrissebb Pszichoforyou hírek hazugság hazugság írások hétről hétre a postafiókodban landoljanak. Feliratkozom És ezt olvastad már?