Parodontológia kisokos – avagy a fogágybetegségről egyszerűen

Parodontális betegség, Parodontológia

Parodontális betegségek[ szerkesztés ] A fogágy mindazon szövetek együttese, amelyek a fogakat stabilan a helyükön rögzítik.

parodontális betegség

Ide tartozik: az íny, a fogakat a csonthoz rögzítő kollagén rostok, a foggyökér cementrétege amelybe a rostok beágyazódnak és a fogat körülvevő csont. Ha a fogágy gyulladása előrehaladott, az előbb említett szövetek mindegyike érintetté válik.

Parodontológia

A fogágybetegségről azért érdemes tudni, mert parodontális betegség kevés tünet jelentkezése mellett is a fogak elvesztéséhez vezet. A betegség kezdetén ínygyulladás alakul ki, melynek tünetei, hogy az íny vörössé válik, megduzzad és erősebb nyomásra, vagy akár a fogmosás során vérzik.

parodontális betegség

Abban az esetben, ha betegséget nem ismerik fel időben, és nem történik megfelelő kezelés, a gyulladás krónikussá válik, átalakul fogágybetegséggé. Ilyen esetekben a fellazult íny és a fog felszíne között egy fokozatosan mélyülő rés, úgynevezett tasak alakul ki.

parodontális betegség

A betegség előrehaladtával egyre mélyebbé válnak ezek a kialakult tasakok, ezért egyre kevésbé lehetséges a tisztításuk. Ezáltal egyre agresszívebb baktériumok szaporodnak el az íny alatti oxigénhiányos környezetben.

parodontális betegség

Ennek következtében a tartószövetek előrehaladott pusztulása következik be, mely a fogak meglazulásához és végül elvesztéséhez vezet bizonyos idő eltelte után. A betegség kevésbé ismert következménye a fogak elvándorlása, ami a gyulladás parodontális betegség meggyengült csont miatt következik be.

Egyszerűen nem képes ellenállni a rágóerőknek a meggyengült csont.

parodontális betegség