Schistosoma fertőzés Európában is - utazók figyelmébe!

Schistosomiasis tünete

A schistosomiazis más néven bilharziázis - féreg által okozott betegség.

schistosomiasis tünete

A kórokozónak több fajtája terjedt el. A fertőzés módja: A fertőzött ember székletével és vizeletével üríti a féregpetéket.

schistosomiasis tünete

Ahol nincs csatornázás, a fekália és a vizelet az édesvizekbe jut. Az élő édesvízi csigákban a peték lárvákká fejlődnek, majd visszakerülnek a vízbe.

schistosomiasis tünete

A fertőzött édesvízben fürdőző, mosó vagy mosakodó ember bőrén átfúrják magukat a lárvák. A betegség: A behatolás helyén viszkető bőrgyulladás látható, a köznyelv "úszók viszketegségének" nevezi itching illness.

schistosomiasis tünete

A betegek nagy része ezután kezelés nélkül is meggyógyul, mert a lárva a bőrben elhal. A fertőzöttek egy részénél krónikus gyulladások léphetnek fel, amelyre sokszor csak a máj és lépmegnagyobbodás valamint a véres vizelet figyelmeztet.

schistosomiasis tünete

A diagnózis: A petéknek a székletből vagy vizeletből való kimutatásával lehet felállítani. A kezelés: A diagnózis felállítása után gyógyszeres kezelésre van lehetőség. Megelőzése: Kerülni kell az édesvízben való fürdést, és nem szabad mezítláb járni.

A Schistosoma fertőzöttek száma világszerte kb. Ezzel a malária után a világ második leggyakoribb fertőző megbetegedése. Hazánkban csak behurcolt esetek fordulnak elő.

Ha patakon, folyón kell átkelni, válasszuk mindig a kevésbé forgalmas helyeket, és a falu fölötti átkelőt. Az átkelés után azonnal szárítsuk meg a schistosomiasis tünete, mossuk le a bőrünket szappannal.

Schistosomiasis Pt 1 of 3 (1990)

Kellően fertőtlenített, klórozott vízben és a tengervízben biztonságos a fürdés. A betegség ellen nincs védőoltás.

schistosomiasis tünete